pátek 30. prosince 2011

Zápis na grunt Jiříka Ketnera

Zápis na grunt Jiříka Ketnera

Letha Pánie 1654 dne 4.listopadu. To jest den pamatny sv.Barbory. Jiřík Ketner, předstoupiv před právo miesta Nové Lysy, ohlášení učinil, že podle šacunku r.1650 v pondělí masopustní, od osob přísežných a k tomu nařízených, učiněného, ten grunt svrchu psaný, mezi rathausem miestským a gruntem Jakuba Holýho ležící ve všech tiech mezech, právích a povinnostech, i se vším k němu od starodávna přináležejícím příslušenstvím, k němuž 16 strychů záhonů rolí přináleží, ujímá, sobě, manželce a dítkám nynějším i budoucím k dědičnému užívání za sumu 350 zlatých míšenských je všeho závdavka.
A platiti jej má každoročně při času sv.Havla po 10 zl. až do vyplnění sumy trhové svrchu psané.
A podle toho jest za tento zápis vložený do knih miestských s náležitou šetrností požádal, k jehož žádosti se i stalo, za purkmistra p.Adama Tryvle a primasa p.Václava Marka.
Z tiech 16 strychů záhonů rolí, Bartoň Ketner otec Jiříka do smrti své vymínil sobě – 3 strychy zahonu a po smrti jestliže by Dorota manželka jeho stav svůj proměnila, aby Jiřík Ketner zase právo měl k diedickýmu ji užívání
Letha a dne a za purkmistra svrchu psaného Jiřík Ketner přednesl kvitanci za čtvery peníze gruntovní, který od něho přijal a svou vlastní rukou se podepsal Jan Borovička, soused Podiebradský, na místě Václava Pečítky, totiž 24 zlatých míšenských.
První díl knih purgkrechtních města Nové Lysý 



Státní okresní archiv Nymburk se sídlem v Lysé nad Labem, Archiv města Lysá nad Labem, 1. díl knih purkrechtních, fólio 215

Žádné komentáře:

Okomentovat